Vi uppmärksammar Nobeldagen!
10 december är det Nobeldagen och Nobelpriset delas ut till årets pristagare inom de 6 olika kategorierna. Vi uppmärksammar såklart Nobeldagen på alla våra skolor runt om i landet – bland annat genom experiment, festliga luncher, prisutdelning och Noblautmaningar med Nobeltema.
Om Nobeldagen och Alfred Nobel
Alfred Nobel var en av Sveriges mest kända kemister och uppfinnare som bland annat uppfann dynamiten. Han tog patent på 355 uppfinningar och ägde eller hade en hög position i 93 företag runt om i Europa. I Alfred Nobels testamente stod det att hans pengar skulle gå till att bilda en fond som varje år ska dela ut priser inom fysik, kemi, medicin, litteratur, ekonomi och fredsarbete. Den 10 december 1901, fem år efter Alfred Nobels död, firades den första Nobeldagen.
Så uppmärksammar vi Nobeldagen
På alla våra skolor och förskolor uppmärksammas Nobeldagen. Här kan du läsa ett par olika sätt vi uppmärksammar dagen på och hur det vävs in i undervisningen.
Temavecka med fokus på Nobel
På några skolor har vi haft Nobel-tema hela veckan. Vi har pratat om Alfred Nobel och de olika ämnena som det delas ut pris inom. Många skolor har också använt sig av utbildningsmaterialet som finns på Nobel Prize Museum. Där finns bland annat lektionsmaterial om årets olika pristagare, diskussionsunderlag, filmer och interaktiva visualiseringar för att lära sig mer.
Noblautmaningen med tema Nobel
Även Noblautmaningen har kopplats till Nobeldagen under veckan. För att träna på problemlösning har eleverna fått komma på egna uppfinningar för att lösa olika problem, och fått delta i experiment i bland annat kemi. För att öva på retorik har eleverna till exempel fått skriva om en Nobelpristagare och sedan presentera det för sin klass och de som har kommit på egna uppfinningar har fått presentera dessa för sina klasskamrater.
Festliga luncher i Nobel-anda
På flera av våra skolor äts det extra festliga luncher dagen innan Nobeldagen, fredag 9 december. I många fall har eleverna varit delaktiga i till exempel dukning, servering eller bakning av lunchens efterrätt under hemkunskapslektionen. De som vill har även fått klä upp sig lite extra fint just idag.
Prisutdelning
Några av våra skolor arrangerar även egna prisutdelningar likt den stora prisutdelningen på Nobeldagen. Det delas till exempel ut pris inom vetenskap, litteratur, problemlösning och kamratskap.